TOKAT / NİKSAR - Danışment Gazi Anadolu Lisesi

.

Niksar Danişmend Gazi Lisesi 1943 yılında 1500 M2 lik bir arsa üzerinde OKUL SEVENLER DERNEĞİ tarafından yaptırılmış,1 Ekim 1944 yılında tüm masrafların veliler tarafından karşılandığı özel ortaokul olarak  açılmıştır.

20/08/1945 tarih ve 233/33.21.293 sayılı emir ile resmiyeti kabul edilerek bu tarihten sonra resmi okul olarak varlığını sürdürmüştür.

1947 yılında okul sevenler tarafından okulun yanına pansiyon binası yapılmış tapusu hazineye kullanma hakkı ortaokula verilmiştir.

1948-1951 yılları arasında bu pansiyon binası Gazi Ahmet İlkokuluna  geçici olarak verilmiştir.Daha sonra da resim atölyesi olarak kullanılmıştır.

1968 yılında aynı binada Niksar Lisesi açılmış 1977 yılına kadar ortaokul-lise olarak eğitim-öğretim yapılmış yeni ortaokulun yapılması ile lise müstakil hale gelmiştir.Pansiyon binası yine resim atölyesi-laboratuar olarak kullanılmıştır.

1965´te kurulan yoksul çocukları koruma ve Niksar Lisesini Güzelleştirme Derneği Niksar Lisesi bahçesine iki katlı laboratuar-kitaplık ve derslik için bina yaptırmış.Yardımsever Niksar halkının katkısı ve devlet yardımı ile yapılan bu binaya Ticaret Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi yerleştirilmiştir.

Niksar Lisesi çeşitli ilave onarımlarla ihtiyaca cevap verebilecek hale getirilmeye çalışılmış, ancak eski binanın ahşap olup kullanışa elverişli olmadığı  , okulun ekleri de ihtiyaca cevap vermediği göz önüne alınarak gerekli girişimler yapıldıktan sonra 1985 yılında yapılmaya başlanan yeni lise binası 13 Şubat 1989 tarihinde eğitim öğretime açılmıştır. Eski bina 1989 yılında yıkılmıştır.Okulumuzda öğrenci mevcudunun artmasından dolayı Ticaret Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi´nin bulunduğu Okulumuza ait ek bina  Valilik Makamının 22.08.2003 tarih ve 12117 sayılı onayı ile boşaltılarak tekrar okulumuza tahsis edilmiştir.

Daha önce NİKSAR LİSESİ olan okulumuzun adı İl ve İlçe Danışma Kurullarının tasvibi ile Milli Eğitim Bakanlığına sunulması sonucu Bakanlığın onayı ile "Niksar Danişment Gazi Lisesi" olarak değiştirilmiştir.

Melik Ahmet Danişmend Gazi Niksar´ın fatihi olup, bu şehir Danişmendli Devletine başkentlik etmiştir. Türbesi Niksar da olup şehir halkının gönlünde özel bir yere sahiptir.

Daha önce Niksar´da Gazi Ahmet İlkokulu adıyla bir okul bulunmaktaydı. Bu okul yanınca Danişmend Gazi ismi hiçbir kurum üzerinde kalmamış; yeni neslin bu tarihi ismi hatırlaması için " Niksar Lisesi" ismi "Niksar Danişmend Gazi Lisesi" olarak değiştirilmiştir.

06.06.2013 tarihine kadar Niksar Danişment Gazi Lisesi adıyla eğitim ve öğretime devam eden lisemiz, 06.06.2013 tarihinden itibaren Anadolu Lisesine dönüştürülmüş olup; Niksar Danişment Gazi Anadolu Lisesi adıyla eğitim ve öğretim hayatına devam etmektedir.

Yayın: 02.07.2013 - Güncelleme: 08.03.2022 13:58 - Görüntülenme: 5086